Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja
Pacjenci.pl > Warzywa - Pacjenci

Warzywa - Pacjenci

Warzywa

Pomidory, pestycydy, dyskonty spożywcze
09.05.2024 13:06 Pestycydy w pomidorach z popularnych dyskontów. W których jest najwięcej chemii?

Były już badania owoców - jabłek pod kątem pestycydów w popularnych dyskontach spożywczych. Teraz przyszedł czas na warzywa, a konkretnie na pomidory. Fundacja Pro Test postanowiła sprawdzić pomidory, również te koktajlowe, z importu z czterech wielkich sieci handlowych. Mowa o sklepach Aldi, Auchan, Dino i Kaufland. W którym z popularnych dyskontów pestycydów w pomidorach było najwięcej?

Rzodkiewki, kiszone rzodkiewki
06.05.2024 09:34 Kiszone rzodkiewki - właściwości zdrowotne. Przepis na kiszone rzodkiewki

Rzodkiewki należą do nowalijek, świeżych i pysznych młodych warzyw, które w sezonie letnim smakują wyjątkowo dobrze. Rzodkiewki, podobnie jak inne warzywa, jak chociażby ogórki, można również ukisić.W wersji kiszonej te letnie warzywa są smaczne i bardzo chrupiące, ale również bogate w witaminę C oraz minerały. Rzodkiewki są również niskokaloryczne oraz lekkostrawne. Najlepiej przygotowywać je w wiosennych miesiącach, gdy warzywa kuszą pięknym kolorem i świeżością. W wersji ukiszonej są doskonałe jako dodatek do kanapek, sałatek. Można je jeść również solo, bez niczego. Jak je przygotować?

Nowalijki, rzodkiewki, sałata
28.04.2024 22:24 Nowalijki - tak wybierzesz te najzdrowsze. Czy każdy może je jeść?

Wiosna to czas, w którym cieszymy się nie tylko z rozkwitającej dookoła przyrody i coraz wyższych temperatur, ale również z sezonowego jedzenia. A jeśli o tym mowa, nie sposób nie wspomnieć o młodych warzywach, tzw. nowalijkach. Rzodkiewka, świeże pomidory, sałata, choć kuszą smakiem i pięknie wyglądają na talerzu, nie są dla wszystkich. Kto nie może ich jeść i na co zwrócić uwagę, podczas kupowania młodych warzyw?

Kobieta kroi na desce czerwoną paprykę
24.04.2024 11:45 Jest smaczna i zdrowa, ale nie wszyscy mogą ją jeść. Komu szkodzi papryka?

Papryka to jedno z najzdrowszych warzyw. Zawiera mnóstwo potasu i witaminy C, ale nie wszyscy mogą ją jeść – niektórym osobom może zaszkodzić.Z jedzenia papryki powinni zrezygnować nie tylko uczuleni na to warzywo, ale również osoby chore na artretyzm czy toczeń. Przeciwskazaniem do spożywania papryki są też niektóre planowane badania. Kto jeszcze i w jakich okolicznościach nie powinien jeść tego warzywa?

Mikroplastik, produkty
23.04.2024 14:37 W tych produktach jest najwięcej mikroplastiku. Ma je każdy z nas w kuchni

Choć wiadomo, że plastik otacza nas wszędzie, nie wszyscy być może zdają sobie sprawę z tego, że mocno zaczął wnikać do zjadanych przez nas produktów, takich jak m.in. sól czy ryż.Według najnowszych badań aż w 90 proc. zjadanych przez nas białkach roślinnych i zwierzęcych znajduje się mikroplastik. To jeszcze nie wszystko, bo gości on również w warzywach oraz owocach. W jakich produktach jest go najwięcej?

Pryskanie szparagów
19.04.2024 11:53 Zawierają pestycydy, metale ciężkie i powodują dziwny zapach moczu. Polacy jedzą je na potęgę

Uważasz, że szparagi są zdrowe? Możesz się mylić. Naukowcy z Ogrodu Botanicznego w Hamburgu uznali je za jedno z najbardziej toksycznych warzyw. Ogród botaniczny w Hamburgu od dwudziestu lat organizuje konkurs na najbardziej toksyczną roślinę. W 2024 roku tytuł ten przypadł glicynie, znanej również jako wisteria lub słodlin, a drugie miejsce zajęły szparagi – to dobry powód, aby przemyśleć nawyki związane z ich konsumpcją.

Warzywa, owoce, pestycydy
16.04.2024 10:35 15 warzyw i owoców, które kumulują najmniej pestycydów. Lista

“Chemiczna dwunastka” to stworzone przez amerykańską organizację EWG  najbardziej zanieczyszczonych pestycydami warzyw i owoców. W tym roku na pierwszym miejscu zagościły pyszne sezonowe owoce, czyli truskawki. EWG zaprezentowało też tzw. “czystą piętnastkę”, czyli te warzywa i owoce, które zawierają najmniej pozostałości pestycydów. Niektóre z nich nie posiadają ich w ogóle. O jakich warzywach i  owocach mowa?

Mężczyzna z bolącym kolanem, w kólku fasolka szparagowa
15.04.2024 17:10 Dieta przy dnie moczonowej? Oto lista zakazanych warzyw

Dna moczanowa to dolegliwość, która dotyczy wielu osób. Objawia się silnym bólem w stawach, ich obrzękiem i zaczerwieniem. W dużej mierze odpowiada za nią dieta bogata w puryny będące składnikiem wielu warzyw.Jest mnóstwo warzyw, których nie można jeść przy dnie moczanowej. Zaliczamy do nich fasolkę, groch, ale też te w Polsce bardzo popularne, jak np. papryka czy szczaw. Oto pełna ich lista i komentarz eksperta.